Články - Fondy pracovní doby, plánování směn, kalkulačky

7. 9. 2023

Jak dát výpověď dohodou - vzor, jak ji napsat

Dohoda o rozvázání pracovního poměru - Výpověď dohodou: vzor a jak ji podat Návrh formuláře dohody o ukončení pracovního poměru slouží jak zaměstnancům, tak zaměstnavatelům, kteří se společně dohodli na ukončení pracovního vztahu.

3. 9. 2023

Má zaměstnavatel právo na jednostrannou změnu směny z jednoho dne na druhý?

Zaměstnavatel má povinnost vytvořit písemný týdenní pracovní rozvrh. Tento rozvrh musí být zaměstnavatelem předán zaměstnancům minimálně 2 týdny předem, pokud se obě strany nedohodnou jinak.

1. 9. 2023

Jak se bránit pokud vám zaměstnavatel navrhne nově pracovní dobu?

Zaměstnavatel má podle zákoníku práce povinnost vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním každého zaměstnance. To musí udělat nejpozději dva týdny před začátkem období, na které je pracovní doba rozvržena. V případě konta pracovní doby je lhůta pro seznámení jeden týden.

1. 9. 2023

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ)

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ), výhody, nevýhody a limity. Rozdíl od DPP

30. 8. 2023

Jak podat výpověď v práci a jaké náležitosti by měla obsahovat

Výpověď v práci je důležitým krokem v životě každého zaměstnance. Může znamenat přechod na novou pracovní příležitost, změnu kariérního směřování nebo prostě reakci na nové životní okolnosti. Podání výpovědi vyžaduje určitou formálnost a dodržení zákonem stanovených pravidel.

30. 8. 2023

Počet pracovních dní v září 2023

Září 2023 se blíží a s ním přichází nový pracovní měsíc. Je důležité znát počet pracovních dní a státní svátky, abyste mohli efektivně plánovat svou práci, osobní záležitosti a volný čas. Zde je přehled počtu pracovních dní a státních svátků v září 2023:

24. 8. 2023

Máte nárok na zkrácený úvazek?

Někteří zaměstnanci mají zákonem stanovený nárok na pracovní úvazek zkrácený na kratší dobu. Kteří konkrétně mají tento nárok a jaká pravidla se na ně vztahují?

16. 8. 2023

Kdy máte nárok na odstupné?

Dle Zákoníku práce vzniká zaměstnanci nárok na odstupné při nezaviněném ukončení pracovního poměru. Nárok na odstupné vzniká výhradně při ukončení pracovního poměru z důvodu na straně zaměstnavatele, nikoliv při výpovědi, kterou podá sám zaměstnanec.

12. 8. 2023

Výpočet čisté mzdy u DPČ

Kolik si vlastně na DPČ vyděláte a zda musíte řešit daně či odvody?

11. 8. 2023

Práce ve svátek - příplatek nebo náhradní volno

Práce přesčas. Máte právo na příplatek nebo náhradní volno. Jak je to s odměňováním za práci přesčas? Vedoucí pracovníci.